Liść laurowy jest ziołem o wyjątkowo szerokim spektrum właściwości leczniczych. Liście laurowe leczą zaburzenia trawienia, infekcje dróg oddechowych i obniżają poziom cholesterolu. Napar z liści laurowych może być również stosowany przy bólach reumatycznych jako wsparcie dla konwencjonalnego leczenia.
Właściwości lecznicze liści laurowych znane były już w starożytności. Były one powszechnie stosowane na różne dolegliwości w starożytnej Grecji i Rzymie. Liście pozyskiwane są z drzew laurowych, które występują głównie w południowej Europie i północnej Afryce. Ziele po wysuszeniu wykorzystywane jest jako aromatyczna przyprawa, dodawana do potraw. Wykorzystuje się je również jako surowiec do produkcji kosmetyków, maści i leków. Olej i wywar z liści laurowych to specyfiki wykorzystywane przez medycynę naturalną, przypisującą ziołom właściwości lecznicze i oczyszczające.
Garbniki, olejki eteryczne i gorycze zawarte w liściach wawrzynu mają szerokie zastosowanie zwłaszcza w kuracjach odtruwających i oczyszczających organizm. Napary i odwary z nich sporządzone są szczególnie pomocne w leczeniu ran, uporczywego kaszlu, bólów stawów czy zaburzonego wydzielania żółci. Szczególnie polecane są dla osób z chorobami wątroby i niskim ciśnieniem krwi. Olej wawrzynowy działa uspokajająco i poprawia koloryt skóry. W celach leczniczych można również stosować okłady z namoczonych liści, nalewki oraz dodawać je do herbaty.
W ciągu życia w stawach gromadzi się wiele toksyn, których produkcję wzmaga niewłaściwa dieta i przejadanie się. W efekcie wytwarzany w organizmie kwas szczawiowy ogranicza ruchomość stawów, co powoduje bóle. Kuracja oczyszczająca z wawrzynu wypłukuje piasek ze stawów i znacznie poprawia stan zdrowia.
Napar z liści laurowych sporządza się z 2 łyżek stołowych na szklankę wrzącej wody, następnie przykrywa się go i odstawia na 30-40 minut. Pić 3-4 razy dziennie. Różnica polega na tym, że po ugotowaniu wywar należy zagotować (przez około 5 minut). Po odcedzeniu można go pić lub wykorzystać do wielu potraw. Napary i odwary z liści laurowych będą miały silne działanie antyoksydacyjne i hamujące miażdżycę tętnic.
3 łyżki liści zalać wrzątkiem, pozostawić do zaparzenia na około 30 minut, po czym odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Następnie płyn przecedzić. Płukankę można przechowywać w lodówce przez kilka dni.