Żeńskie kwiaty chmielu są najbardziej znane z roli, jaką pełnią w produkcji piwa. Jednak obecnie są one wykorzystywane do uzupełnienia bezsenności, niepokoju i innych objawów menopauzalnych. Badania nad składnikami żeńskich kwiatów chmielu ujawniły obiecujące zastosowania kliniczne.
Chmiel nie był związany z żadnymi skutkami ubocznymi, ale może powodować reakcje alergiczne u osób wrażliwych, zwłaszcza jeśli są narażone na duże ilości.
Wdychanie pyłu z chmielu stanowi problem dla pracowników zajmujących się jego zbiorem i przetwarzaniem.
Inne reakcje alergiczne mogą być również spowodowane ekspozycją na chmiel, takie jak:
Wyciąg z chmielu nie powinien być stosowany przez dzieci poniżej 3 roku życia oraz matki w ciąży lub karmiące piersią ze względu na niewystarczającą ilość badań.
Wykazano, że chmiel działa przeciwnowotworowo, ale może stymulować wzrost guzów poprzez receptory żeńskich hormonów płciowych (estrogenów dodatnich) i może zakłócać leczenie raka piersi ze względu na zdolność wiązania się z receptorami estrogenowymi. Przed przyjęciem ekstraktów z chmielu kobiety poddawane leczeniu raka piersi lub z rakiem estrogenododatnim powinny skonsultować się z lekarzem.
Chmiel (8-prenylnaringenina), zmienia działanie i produkcję żeńskich hormonów płciowych. Może to powodować problemy z płodnością u pań w okresie przedmenopauzalnym. Młode kobiety mogą chcieć uniknąć przyjmowania dużych dawek fitoestrogenów przez dłuższy czas.
Chmiel to żeńskie kwiaty chmielu (Humulus Lupulus L.), który jest rośliną pnącą z tej samej rodziny co konopie. Chmiel najprawdopodobniej pochodzi z Chin, Syberii, Mezopotamii i Południowego Kaukazu. Stamtąd rozprzestrzenił się do Europy Środkowej, Ameryki i Japonii.
Chmiel uprawiany jest we wszystkich cieplejszych regionach ze względu na jego rolę w piwowarstwie, które stanowi 98% jego wykorzystania. Chmiel zawiera wiele związków, które nadają piwu gorzki smak i zapobiegają rozwojowi lub niepożądanym mikroorganizmom podczas procesu warzenia. Stabilizują również pianę.
Chmiel od wieków stosowany jest w medycynie tradycyjnej, szczególnie przy takich schorzeniach jak:
2003. Europejska Naukowa Spółdzielnia Fitoterapii zatwierdziła stosowanie chmielu jako środka leczniczego w zaburzeniach nastroju, takich jak pobudliwość, niepokój i zaburzenia snu.
Badania koncentrują się na najbardziej aktywnych biologicznie związkach w chmielu. Suplementy z ekstraktem z chmielu są stosowane w leczeniu zaburzeń nastroju i objawów menopauzalnych.
Wzmocnienie objawów menopauzy
Menopauza odnosi się do zakończenia cykli menstruacyjnych u kobiet. Często towarzyszy temu spadek poziomu żeńskich hormonów płciowych.
Wymienione objawy i jakość życia uległy poprawie pod wpływem ekstraktu z chmielu w trzech randomizowanych badaniach, które przeprowadzono na 223 kobietach po menopauzie.
Lęk, zaburzenia nastroju
W badaniu z udziałem 36 osób cierpiących na łagodną depresję, stres lub lęk stwierdzono, że ekstrakt z chmielu znacząco poprawił objawy.
Stwierdzono, że ekstrakt z chmielu ma działanie przeciwdepresyjne u szczurów. Jest to mierzone jako zmniejszenie czasu unoszenia się szczurów w cylindrze wypełnionym wodą.
Badanie kliniczne przeprowadzone na 17 osobach wykazało, że spożywanie nieco ponad 1 szklanki (333ml) bezalkoholowego piwa miało pozytywny wpływ na jakość snu. Efekt ten przypisywano chmielowi, który sugerowano jako główny składnik piwa.
Chmiel wydłuża czas snu i zmniejsza aktywność fizyczną u szczurów i myszy, które zażywały środki uspokajające. W badaniu na przepiórkach, których rytm okołodobowy jest bardzo podobny do naszego, stwierdzono, że dawka 2 mg ekstraktu z chmielu była najskuteczniejsza w zmniejszaniu aktywności nocnej przy zachowaniu normalnego rytmu dobowego/odpoczynku.
Aby zwalczyć bezsenność, chmiel jest często łączony z walerianą. Takie połączenie okazało się skuteczniejsze niż placebo w trzech badaniach, w których uczestniczyło 256 osób. Dwa z badań wykazały, że połączenie było nawet bardziej skuteczne niż waleriana sama w sobie.
Badanie przeprowadzone na 200 osobach z nadwagą (DBRCT) wykazało, że spożywanie ekstraktu z chmielu zmniejszyło ilość tkanki tłuszczowej, szczególnie w okolicy brzucha [R].
Wielokrotne badania na szczurach i myszach z nadwagą wykazały, że zarówno ekstrakt z chmielu, jak i jego składniki, ksantohumol czy izokwasy, zmniejszały masę ciała.
Ksantohumol zmniejszał również wzrost, gromadzenie i rozwój tłuszczu w komórkach tłuszczowych, jednocześnie zwiększając ich śmiertelność.
Połączenie izohumulonów chmielowych z akantocjanidynami poprawia wiele objawów zespołu metabolicznego. Stwierdzono, że obniża poziom trójglicerydów we krwi i cholesterolu (całkowitego, LDL i APOB) u 23 uczestników, którzy poddali się zmianom w diecie i ćwiczeniom. W badaniu z udziałem 91 uczestników, kombinacja ta zmniejszyła również poziom insuliny i zwiększyła wrażliwość na insulinę.
Dwa badania przeprowadzone na 57 osobach wykazały, że polifenole chmielu (przyjmowane w postaci płynu do płukania jamy ustnej lub w postaci tabletek 7 i 20 mg) zmniejszyły wzrost płytki nazębnej.
Polifenole chmielu zmniejszyły zdolność dwóch gatunków bakterii (Streptococcus mutagens i Streptococcus sobrinus), do powodowania ubytków.
Dwa badania na komórkach ludzkich dziąseł wykazały, że dodatek polifenoli chmielowych zmniejszył odpowiedź zapalną na mikroorganizm wywołujący choroby dziąseł (Porphyromonas gumivalis).
W randomizowanym badaniu 39 osób cierpiących na alergie pyłkowe stwierdzono, że 100mg ekstraktu z chmielu zwiększyło obrzęk nosa, kolor, objętość wydzieliny i inne cechy.
Stwierdzono, że 500mg wodnego ekstraktu z chmielu zmniejsza tarcie nosa i kichanie u myszy cierpiących na alergię na pyłki/pył. Ekstrakt zmniejszył również uwalnianie histaminy z komórek tucznych i ludzkich komórek nowotworowych. W innym badaniu na myszach stwierdzono, że 100-500mg ekstraktu z chmielu zmniejszyło produkcję histaminy przez bazofile i komórki tuczne.
Badanie na ludzkich komórkach nosowych wykazało, że wodny ekstrakt z chmielu zmniejszył produkcję cytokiny, która aktywuje alergiczne reakcje zapalne.
W badaniu przeprowadzonym na 23 osobach stwierdzono, że izohumulony z chmielu zwiększają przepływ krwi zarówno u osób palących, jak i niepalących.
Dwa badania na myszach wykazały, że ksantohumol odwraca blaszki cholesterolowe i zapobiega gromadzeniu się triglicerydów w tętnicach.
Chmiel może zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby serca u szczurów poprzez zmniejszenie relaksacji naczyń krwionośnych.
Urazy mogą powodować zwężenie naczyń z powodu wzrostu komórek naczyń krwionośnych. Może to prowadzić do chorób serca. Efekty te zostały złagodzone przez Xanthohumol.
Badanie przeprowadzone na 20 diabetykach wykazało, że spożywanie izohumulonów z chmielu obniżyło poziom cukru we krwi.
W wielu badaniach wykazano, że ekstrakt z chmielu, jego składniki, ksantohumol i izohumulony, a także mieszanina izohumulonów chmielowych z akantocyjanidynami, obniżyły poziom cukru we krwi i insulinooporność u myszy i szczurów.
MechanizmSymultaniczny
Aktywacja PPAR alfa i PPAR gamma przez izohumulony obniża poziom glukozy we krwi poprzez zmniejszenie insulinooporności. Gorzkie kwasy chmielowe aktywują receptory smaku gorzkiego i stymulują produkcję GLP-1, który jest białkiem wyzwalającym odpowiedź insuliny na cukier.
Ekstrakt z chmielu chroni mózg przed uszkodzeniem i utrzymuje funkcje mózgu u szczurów cierpiących na udar lub zatrucie azotanem glinu. Stwierdzono, że ekstrakt z chmielu zmniejsza nagromadzenie białka, które uważa się za przyczynę choroby Alzheimera (b-amyloid) w mózgach i zachowuje funkcje poznawcze.
Ksantohumol chronił komórki mózgu przed zapaleniem i uszkodzeniami oksydacyjnymi, co sugeruje jego potencjał terapeutyczny w zaburzeniach neurodegeneracyjnych.
Xanthohumol, wśród innych flawonoidów, może blokować enzym, który jest zaangażowany w początek choroby Alzheimera (BACE1), więc został zasugerowany jako opcja terapeutyczna w zapobieganiu tej choroby.
Spożywanie ekstraktu z chmielu lub jego składników, takich jak ksantohumol i lupulon, zmniejszyło stan zapalny skóry (mierzony w obrzęku uszu) podczas trzech badań na myszach z zapaleniem skóry wywołanym przez roztocza, alergicznym kontaktowym zapaleniem skóry i ekspozycją na czynnik promujący nowotwory.
Badania przeciwbakteryjne wykazały, że ksantohumol, lupulony i Staphylococcus aureus były w stanie zmniejszyć wzrost pięciu mikroorganizmów powodujących trądzik (Propionibacterium pilaris, Staphylococcus epidermidis i Staphylococcus aureus), Kocuria rhizophila i Staphylococcus pyogenes. Dwie aktywności związane z bakteriami, antykolagenaza (utlenianie) i oksydacja, były również hamowane przez związki chmielu.
Liczne badania wykazały, że chmiel lub jego składniki ksantohumol lub izohumulony działały ochronnie na następujące choroby wątroby u myszy:
Ekstrakt z chmielu zwiększa produkcję soku żołądkowego u szczurów bez zmiany poziomu kwasu. W innym badaniu stwierdzono, że ekstrakt z chmielu zmniejszył ruchy jelita cienkiego u szczurów.
W badaniu na świniach stwierdzono, że suplementacja diety chmielem lub produktem z winogron bogatym w polifenole zwiększyła przyrost masy ciała w przeliczeniu na pobranie. Chociaż nowa dieta nie zmieniła morfologii jelit ani strawności paszy, zmieniła skład mikrobioty jelitowej. Zmniejszyła również produkcję białek prozapalnych.