Mięta pieprzowa znana jest również jako mięta lekarska. Jest to bylina zielna z rodziny jasnotowatych, zwana też byliną wargową (Lamiaceae vs. Labiatae). Nie każdy wie, że jest też spontanicznym mieszańcem międzygatunkowym mięty wodnej (M. aquatica) i mięty zielonej (M. spicata), wyhodowanym (stworzonym) prawdopodobnie w Anglii do uprawy w XVIII wieku.

Nazwa mięty pochodzi z mitologii greckiej od imienia biednej nimfy Mintho (Mente, Menthe), która podobno była kochanką Hadesa. Jego żona Persefona, straszliwie zazdrosna o męża, prześladowała swoją rywalkę. Aby oszczędzić nimfom dalszych przykrości, Hades zamienił nimfę w roślinę "miętę". Legendy mitologiczne nie mówią, czy Minto lubił zamieniać nimfy w rośliny, ale ludzie wiele skorzystali na tej przemianie. W Rzymie Mente stała się boginią uosabiającą ludzki rozum.

Mięta pieprzowa - właściwości

Liście pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i żółci oraz czynności trawienne żołądka i apetyt, poprawiają pracę jelit i regulują zaburzenia trawienne (np. niestrawność, wzdęcia), działają wiatropędnie i rozkurczowo na mięśnie gładkie (np. w dolegliwościach menstruacyjnych). Leczą bolesne skurcze żołądka, kolki jelitowe, zespół jelita drażliwego, choroby wątroby i dróg żółciowych (kamica żółciowa, żółtaczka). Mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, chłodzące, przeciwbólowe i uspokajające. Mięta jest również pomocna w leczeniu bezsenności, migren, nerwobóli, drgawek nerwowych, odry oraz łagodzi kaszel. Jest też dobrym środkiem odżywczym, który przywraca energię, likwiduje apatię, senność i brak łaknienia. Podobne, ale silniejsze działanie ma olejek miętowy, zwłaszcza jako środek dezynfekujący i uspokajający. Jest również składnikiem wielu preparatów farmaceutycznych i leków.

Mięta pieprzowa - właściwości

Mięta pieprzowa na problemy żołądkowe

W medycynie ludowej liście mięty pieprzowej i olejek miętowy stosowane były w bólach brzucha, zaburzeniach trawiennych takich jak nudności, niestrawność i kolka jelitowa. Obecnie liście mięty pieprzowej w postaci herbaty, nalewki, olejku i wyciągu stosowane są w dolegliwościach takich jak skurcze w górnym odcinku przewodu pokarmowego i drogach żółciowych, gdyż działają rozkurczowo i zmniejszają napięcie mięśni gładkich.

Przeciwwskazania i skutki uboczne

Choć mięta ma wiele korzystnych właściwości, to jeśli jest nadużywana, może być szkodliwa. Napary z mięty pieprzowej nie są wskazane dla osób cierpiących na nadkwaśność i zgagę ze względu na pobudzenie wydzielania soku żołądkowego. Olejek miętowy podawany doustnie w dawkach większych niż terapeutyczne może powodować bóle brzucha, wywoływać wymioty i działać nasennie. Stosowany na skórę może powodować reakcje alergiczne, podrażnienia i zaczerwienienia, dlatego zaleca się na początku stosowania wcierać kroplę i sprawdzić, czy nie występują działania niepożądane.