Imbir, imbir chiński Wspólne gotowania imbir jest tropikalna roślina, która może być uprawiana na zewnątrz przez cały rok w strefie 8-11, lub w pojemniku, aby przynieść do domu w zimie. Imbir preferuje wilgotną glebę i półcień. Jeśli wziąć roślinę w domu w zimie, zmniejszyć ilość wilgoci i światła, aby spowolnić wzrost. Można zacząć rośliny od korzenia imbiru (właściwie kłącza) sprzedawanego w sklepach spożywczych. Roślina ta ma niewielką wartość ozdobną, dlatego nie jest często sprzedawana w szkółkach.

Imbir chiński (Zingiber officinale), znany również jako imbir pospolity, to ten sam imbir, który jest używany w wielu potrawach ze względu na swoje właściwości lecznicze. Ponieważ imbir chiński jest rośliną tropikalną, uprawia się go na zewnątrz w strefach 10-12 według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych, a w chłodniejszym klimacie najczęściej uprawia się go w pojemnikach wewnątrz pomieszczeń. Imbir wytwarza pachnące kłącza i wąskie, błyszczące, zielone liście. Kwitnie, ale kwiaty są nieznaczne i nie mają żadnej wartości ozdobnej.

Uprawa imbiru w doniczkach

1. Imbir chiński w doniczce należy trzymać na zewnątrz w pełnym słońcu, a po spadku temperatury poniżej 50 stopni Fahrenheita przenieść go do pomieszczenia. Doniczkę z imbirem chińskim należy umieścić w południowym oknie.

2. Podczas sadzenia należy dodać organiczny nawóz o spowolnionym działaniu do standardowej mieszanki doniczkowej, a co dwa lub trzy tygodnie zasilać imbir w doniczce nawozem płynnym, takim jak wyciąg z wodorostów.

3. Utrzymuj imbir równomiernie wilgotny, podlewając go około 1 cala wody tygodniowo i spryskując liście wodą, aby pomóc im zachować wilgoć. Jeśli woda z kranu jest kwaśna, użyj wody destylowanej.

4. Zbieraj imbir, gdy wierzchołki już obumrą. Umieść korzeń imbiru w cieniu na kilka dni przed użyciem.

Uprawa imbiru na zewnątrz

1. Imbir chiński należy sadzić na zewnątrz po ustąpieniu niebezpieczeństwa przymrozków w miejscu o dobrze przepuszczalnej glebie i częściowym zacienieniu. Korzeń imbiru należy sadzić około 1 cala pod powierzchnią gleby i pozostawić każdemu kłączu około 1 stopy kwadratowej przestrzeni do uprawy. Podczas sadzenia należy dodać organiczny nawóz o spowolnionym działaniu.

2. Podlewaj rośliny na zewnątrz wystarczająco dużo, aby utrzymać glebę wilgotną. Nie pozwól, aby gleba wyschła, ale nie zalewaj roślin, ponieważ nadmiar wody zabiera ze sobą potrzebne składniki odżywcze.

3. Dodaj grubą warstwę organicznej ściółki wokół roślin imbiru, aby powstrzymać chwasty, zatrzymać wilgoć i odżywić imbir w miarę rozkładu ściółki.

4. Zmniejsz nawadnianie, gdy imbir zaczyna obumierać późnym latem, gdy tworzą się kłącza. Zmniejsz podlewanie i pozwól glebie wyschnąć.

5. Imbir należy zbierać po obumarciu wierzchołków, zwykle około 8-10 miesięcy po posadzeniu.