Zioła - zdrowe, smaczne, o właściwościach leczniczych, a na dodatek niezwykle modne. Sprawdź, dlaczego musisz je mieć w swojej kuchni!

Zioła w kuchni - zastosowanie

Zioła poprawią trawienie, przyspieszą metabolizm, wspomogą pracę wątroby, wzmocnią węch, wyostrzą smak.... Zmienić dalej? Wszyscy zdajemy sobie sprawę z magicznych właściwości ziół. Poniżej przedstawiamy kilka rodzajów, które idealnie sprawdzą się w kuchni:

  1. Bazylia. Z powodzeniem możesz dodawać ją do wszystkich włoskich potraw, takich jak spaghetti, pizza czy sałatki. Ten popularny dodatek znajdzie swoje miejsce również wśród owoców morza, zup, dań mięsnych i twarogów. Łagodzi wzdęcia, wzmaga apetyt.
  2. Oregano. Sosy, sałatki, dania mięsne, wódki i likiery... Przyprawiamy nim prawie wszystko!
  3. Mięta. Potrawy pikantne lub wytrawne? Nieważne, mięta pokocha takie i takie, a w dodatku wspomoże trawienie i złagodzi bóle żołądka. Desery i napoje to zdecydowanie jej żywioł.
  4. Majeranek. Szczególnie polecany do potraw tłustych i ciężkostrawnych. Zgadza się z szałwią i tymiankiem.
  5. Tymianek. Leczy wzdęcia, pobudza pracę jelit, a na dodatek doskonale komponuje się z wszelkimi roślinami strączkowymi, rybami i mięsami.

zioła w kuchni

Zioła w kuchni - uprawa

Przede wszystkim ważne jest regularne podlewanie roślin - absolutnie nie wolno dopuścić do przesuszenia gleby w pojemniku. Pamiętaj, że ziemia w doniczce powinna być zawsze lekko wilgotna. Jeśli o nią nie zadbasz, w ciepłym mieszkaniu szybko wyschnie. Nie przesadzaj również w drugą stronę - woda wokół korzeni przyczyni się do ich szybkiej śmierci. Unikaj zbyt obfitego podlewania, aby uniknąć gnicia. Jak uprawiać zioła w kuchni? Jeśli są to zioła jednoroczne, nie będą wymagały nawożenia. Zioła wieloletnie wspomagaj co dwa tygodnie specjalnymi nawozami w płynie. Pamiętaj, aby nie narażać roślin na przeciągi i silne wiatry. Czy widzisz mieszkanie? Na razie przenieś doniczki z dala od okna. Przy podlewaniu weź pod uwagę temperaturę wody - najlepiej, aby była to temperatura pokojowa.

Zioła w kuchni na parapecie

Spośród wszystkich pomieszczeń mieszkalnych kuchnia wydaje się być najrozsądniejszym miejscem do uprawy ziół, w końcu gwarantuje do nich łatwy dostęp. Parapet natomiast, ze względu na dostęp do słońca, wydaje się być najlepszą potencjalną lokalizacją w kuchni, zwłaszcza jeśli Twoja kuchnia ma okna wychodzące na południe. Pamiętaj, że zioła wymagają naprawdę dużo słońca!