Słodkie ziemniaki przeżywają swój renesans. Niegdyś lepkie, krucho wyglądające potrawy spożywane tylko podczas Święta Dziękczynienia, ponowne docenienie potężnych wartości odżywczych tego warzywa korzeniowego sprawiło, że znów stały się popularne. Możesz śmiało zacierać słodkie ziemniaki z syropem klonowym lub użyć ich do zapiekanki z piankami, ale spróbuj też upiec je jak zwykłe ziemniaki lub pokroić w paski, posmarować olejem i upiec w wysokiej temperaturze, aby uzyskać frytki ze słodkich ziemniaków. Mięsiste korzenie słodkich ziemniaków są często mylnie nazywane batatami, które są inną tropikalną rośliną korzeniową. Słodkie ziemniaki wymagają długiego, ciepłego okresu wegetacji, aby dojrzeć - dlatego właśnie są ulubieńcem południa. Sadzonki słodkich ziemniaków sadzi się po wiosennym ociepleniu i po ustąpieniu niebezpieczeństwa przymrozków. Na obszarach o chłodnym lecie można sadzić sadzonki przez szczeliny w czarnej plastikowej ściółce, co ociepli glebę i przyspieszy ich rozwój.
Pomyłki dotyczące słodkich ziemniaków są dość powszechne. Często są one mylone z batatami, a nazwy są stosowane zamiennie w zależności od miejsca uprawy. Słodki ziemniak, Ipomoea batatas, często ma wilgotny, słodki, pomarańczowo-czerwony miąższ, podczas gdy pochrzyn, Dioscorea species, często ma suchy, skrobiowy, żółtawo-biały, podobny do ziemniaka miąższ. Słodki ziemniak ma znacznie szersze zastosowanie w ogrodnictwie ze względu na swoją wszechstronność i pyszny smak.
Słodkie ziemniaki uprawia się z sadzonek ukorzenionych, a nie z nasion. Sadzonki można kupić w centrum ogrodniczym lub w sprzedaży wysyłkowej. Po uzyskaniu plonów słodkich ziemniaków, można przezimować korzenie do przyszłorocznych zbiorów. Nie należy próbować uprawiać sadzonek ze słodkich ziemniaków kupionych w sklepie spożywczym. Są one poddane obróbce zapobiegającej kiełkowaniu.
Aby wyhodować sadzonki na przyszły sezon, należy zacząć na trzy miesiące przed ostatnim mrozem od umieszczenia słodkiego ziemniaka w szklance do połowy wypełnionej wodą. Jedna trzecia bulwy powinna być zanurzona w wodzie. Umieść szklanki w ciepłym, nasłonecznionym miejscu do wykiełkowania. Gdy nowo uformowane kiełki będą miały co najmniej sześć cali długości, delikatnie je oderwij i umieść w wodzie lub wilgotnym piasku, aż rozwiną własny system korzeniowy.
Po ukorzenieniu i zahartowaniu pędów można je sadzić po około dwóch tygodniach od ostatnich mrozów, gdy gleba się ociepli. Temperatura w nocy powinna wynosić co najmniej 60 stopni Fahrenheita. Sadzić slajdy do pierwszego zestawu liści, około 12 do 18 cali od siebie, w kopce wzgórz w rzędach. Rzędy powinny być oddalone od siebie o około trzy stopy. Słodkie ziemniaki można uprawiać bliżej siebie. Jeśli posadzisz je bliżej, otrzymasz mniejsze, ale większe bulwy.
Słodkie ziemniaki potrzebują pełnego słońca i co najmniej 100 ciepłych dni i nocy, aby wyprodukować przyzwoite bulwy. Nawet najlżejszy mróz zabije rośliny, więc nie należy sadzić ich zbyt wcześnie. Gleba powinna być wilgotna i dobrze zdrenowana.
Hilling gleby pomaga utrzymać bulwy w cieple i poprawia drenaż. Położenie ciemnego plastikowego mulczu na wierzchu kopca, z pnączami, pomoże ogrodnikom z zimniejszych regionów podnieść temperaturę gleby. Na początku wzrost pnączy może być powolny, ale gdy się ukorzenią, a temperatury w ciągu dnia wzrosną, ich wzrost stanie się energiczny. Gdy pnącza zaczną się rozwijać, należy uprawiać je pod spodem lub od czasu do czasu podnosić, aby zapobiec zakorzenieniu się pnączy, które będą stanowić konkurencję dla głównego zestawu korzeni. Poza tym słodkie ziemniaki są bardzo samowystarczalne i do czasu zbiorów wymagają bardzo niewielkiego nakładu pracy. Nawożenie kompostem lub gnojówką tylko w razie potrzeby, około 6 tygodni po posadzeniu.
Słodkie ziemniaki można zbierać, gdy tylko staną się wystarczająco duże, aby je wykorzystać. Aby uzyskać najlepszy smak, należy poczekać, aż liście lub górna część roślin zostanie zabita przez lekki lub umiarkowany mróz. Gdy to nastąpi, natychmiast zbieraj korzenie. Usuń bulwy ostrożnie za pomocą wideł ogrodowych, aby ich nie poobijać. Obite bulwy należy wykorzystać w pierwszej kolejności, natomiast pozostałe mogą być przechowywane przez dłuższy czas. Jeśli zamierzasz je przechowywać, należy je najpierw wyleczyć. Pozostaw je na słońcu przez jeden dzień, rozdziel i wysusz, a następnie umieść w wilgotnym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego, na około 2 tygodnie. Gdy etap utwardzania jest zakończony, przechowuj bulwy w suchym, chłodnym miejscu przez okres do 5 miesięcy.
Słodkie ziemniaki są rzadko atakowane przez szkodniki i choroby, ale mogą być narażone na plamistość liści, pleśń, czarną zgniliznę podstawy łodygi lub brązową zgniliznę bulwy. Uprawy należy zmieniać co 4 lata, aby zapewnić stałe pH gleby oraz zapobiec problemom grzybowym i bakteryjnym. Jeśli problemem są pchełki, należy przykryć wierzchołki roślin pływającą osłoną rzędową.