Fasola zielona jest rodzajem fasoli, która pomimo nazwy występuje w kilku kolorach. Żółta lub złota fasola jest często nazywana fasolą woskową i ma łagodny smak. Fioletowa fasola ma nieco bardziej intensywny smak i jest równie wydajna jak jej zieloni i żółci kuzyni. Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na uprawę odmian krzaczastych, czy tych, które pną się po słupku lub przez płot, domowa fasolka szparagowa to obowiązkowy letni przysmak.

Niezbędne informacje na temat pielęgnacji zielonej fasolki

Zielona fasolka jest łatwa w uprawie z nasion zasadzonych bezpośrednio w ogrodzie. Jednym z kluczy do wspaniałych zbiorów fasoli jest odczekanie, aż temperatura w nocy będzie regularnie utrzymywać się powyżej 55° F przed sadzeniem. Nasiona fasoli kiełkują słabo, jeśli zostaną zasadzone zbyt wcześnie. Wybierz miejsce do sadzenia w pełnym słońcu, które ma żyzną, dobrze zdrenowaną glebę. Nasiona należy sadzić na głębokość 1 cala i w odległości 4 cali od siebie, w rzędach oddalonych od siebie o 18-24 cale. Wysiewaj nasiona co około trzy tygodnie do końca czerwca, aby zapewnić sobie długie, nieprzerwane zbiory.

Rośliny fasoli są często zjadane przez króliki i jelenie, dlatego należy chronić je za pomocą ogrodzenia, jeśli te szkodniki stanowią problem na danym obszarze. Niewiele innych szkodników i chorób zagraża fasoli. Zapobiegaj chorobom w kolejnych latach, sadząc fasolę co roku w innym miejscu w ogrodzie. Praktyka ta nazywana jest płodozmianem i ogranicza rozprzestrzenianie się chorób.

Porady dotyczące zbiorów zielonej fasoli

Większość zielonej fasoli należy zbierać, gdy strąki mają 6-8 cali długości, zanim strąki i nasiona osiągną pełną wielkość, 45-55 dni po posadzeniu. Specjalistyczna fasola krzaczasta zwana filetową powinna być zbierana, gdy strąki mają tylko ¼ cala średnicy. Fasolę łuskaną należy zbierać, gdy nasiona osiągną pełną wielkość, około 80 dni po posadzeniu. Suszona fasola potrzebuje około 100-120 dni, aby osiągnąć dojrzałość. Ponieważ wysuszone strąki mogą się rozłupać i upuścić ziarna na ziemię, podczas zbiorów suszonej fasoli należy umieścić pod roślinami dużą patelnię lub wiadro.

Więcej odmian fasoli zielonej

Fasola 'Jade'

Fasola 'Jade' oferuje smukłe, głęboko zielone strąki, które pozostają delikatne i wydajne w upalne lato.

Fasola 'Derby

Fasola 'Derby' wytwarza delikatne, długie na 7 cali strąki, które są łatwe do zebrania. Rośliny są dobrze odporne na choroby.

Fasola 'Blue Lake 274'

Odmiana w typie krzaczastym, wytwarza zielone strąki o długości 6 cali na krzaczastych roślinach.

Fasola tyczkowa 'Romano'

Ta odmiana tworzy silnie rosnące pnącze, którego strąki pozostają bez sznurka, nawet gdy są duże.

Fasola szparagowa 'Royal Burgundy

Fasola 'Royal Burgundy' wytwarza pożywne fioletowe strąki, które po ugotowaniu stają się zielone.

Fasola szparagowa 'Roc d'Or

Odmiana o żółtych strąkach, nazywana również fasolą woskową. 'Roc d'Or' wytwarza żółte strąki o długości 6 cali po 52 dniach od posadzenia.

Fasola szkarłatna 'Scarlet Runner

Fasola 'Scarlet Runner' zawdzięcza swoją nazwę atrakcyjnym, pomarańczowoczerwonym kwiatom, które rozwijają się na pnączach. Jest to inny gatunek (Phaseolus coccineus) niż fasola szparagowa. Najczęściej uprawia się ją ze względu na walory ozdobne, ale produkuje również smaczne fasolki szparagowe.

Plany ogrodowe dla zielonej fasoli

Plan ogrodu warzywnego na jesień

Jesienne łagodne temperatury stwarzają doskonałe warunki do uprawy jesiennych warzyw, takich jak jarmuż i marchew. Oto, jak cieszyć się tymi późnosezonowymi smakołykami, sadząc kilka jesiennych warzyw ogrodowych.

Plan letniego ogrodu warzywnego

Ciesz się najlepszymi smakami lata dzięki temu zabawnemu i łatwemu planowi ogrodu. Ta aranżacja oferuje mnóstwo kolorów i tekstur, jak również różnorodność smaków.Pobierz ten plan ogrodu.

Plany sadzenia inspirowane ogrodem kuchennym Białego Domu

Wyhoduj na swoim południowym (lub wschodnim czy zachodnim) trawniku wersję Ogrodu Kuchennego Białego Domu o wymiarach 4x12 stóp (zaprojektowaną przez redaktorów Better Homes and Gardens). Wszystko, czego potrzebujesz, to miejsce, które dostaje sześć lub więcej godzin słońca każdego dnia.