Rośliny papryki ostrej należą do zróżnicowanej grupy jadalnych roślin jednorocznych, które oferują różnorodność kolorów, kształtów i smaków. Ich kwiaty mogą być białe, żółte lub fioletowe, o kształcie gwiazdy lub dzwonu. Po przekwitnięciu pojawiają się jadalne papryki w przyciągających wzrok odcieniach czerwieni, żółci, fioletu, pomarańczy i brązu, w zabawnym wachlarzu kształtów i rozmiarów. Owalne lub lancetowate liście są zazwyczaj zielone, ale u niektórych rzadkich roślin mogą być purpurowe lub mieć smugi lub rozpryski bieli.

Uprawa ostrej papryki

Uprawiane od pokoleń w ogrodach warzywnych, ostre papryki stają się teraz popularne także jako rośliny ozdobne. Papryki, w rozmiarach od karłowych do pełnowymiarowych krzewów, nadają się do uprawy w donicach na tarasie, wiszących koszach oraz na ozdobnych rabatach i obwódkach. Podczas gdy kwiaty są raczej stonowane, owoce papryki są kolorowe i często mają zabawne kształty i faktury. Niektóre odmiany mają także ciemno zabarwione lub variegatowe liście.

Niezbędne informacje dotyczące pielęgnacji ostrej papryki

Ostre papryki najlepiej rosną w letnich upałach. Chociaż w Meksyku i innych częściach Ameryki Południowej i Środkowej, skąd pochodzą, rośliny te są wieloletnie, w Stanach Zjednoczonych paprykę uprawia się zwykle jako letnią roślinę jednoroczną. Są one wrażliwe na niskie temperatury, więc jeśli mieszkasz w rejonie, w którym wiosną panuje chłodna pogoda, zacznij wysiewać nasiona papryki w pomieszczeniach zamkniętych około osiem tygodni przed ostatnim spodziewanym przymrozkiem w danym rejonie i przenieś je na zewnątrz, gdy temperatura gleby osiągnie 18°C.

Paprykę można przezimować w doniczkach, jeśli zostaną one przycięte i umieszczone w dobrze oświetlonym miejscu. Podczas pracy z ostrą papryką należy zawsze pamiętać o noszeniu rękawiczek, ponieważ olejek, który nadaje owocom ciepło, łatwo przenosi się na dłonie.

Nowe innowacje

Kapsaicyna nadaje ostrym papryczkom ich zadziorny charakter. System punktacji zwany Scoville Heat Units (SHU) daje poczucie, jak ostra jest papryka po spożyciu. Im niższy wynik, tym mniej bolesne jest odczucie gorąca. Wyniki powyżej 500.000 punktów oznaczają, że papryka jest bardzo ostra. Bhut jolokia (pieprz duch), hybryda z Indii, była pierwszą papryką, która osiągnęła wynik ponad miliona SHU.

Od tego czasu hodowcy stworzyli Naga Viper z 1.349.000 SHU, Trinidad Moruga Scorpion z 2.009.231 SHU i Carolina Reaper z 2.200.000 SHU. Czysta kapsaicyna otrzymuje wynik 16 milionów SHU.