Kto z nas nie zna smaku i zalet syropu z cebuli? Moja twarz rozświetla się, gdy wspominam o syropie z cebuli. Ten złoty eliksir był przygotowywany przez Babcię i Mamę w okresie jesienno-zimowym. Sprawdzał się przy przeziębieniach, katarze i kaszlu. Ale, nigdy nie rozumiałam dlaczego. Co sprawia, że jest on tak wyjątkowy? Jakie są unikalne właściwości tego naturalnego środka na przeziębienie? I dlaczego jest tak skuteczny. Czy warto cofnąć się w czasie i stosować tradycyjne, starodawne metody lub jako uzupełnienie współczesnej medycyny? Dlaczego powinniśmy zdać się na Matkę Naturę? Odpowiedź na to pytanie jest prosta. Największa moc tkwi w naturalnych składnikach, a te są dla nas najlepiej przyswajalne. Najlepszy dla nas jest ten, który jest najmniej przetworzony. Suplementy i leki często są sztuczne.
Czasami poddawane są procesom, które zmniejszają właściwości składników. Nawet jeśli producenci twierdzą, że użyto naturalnych składników, nie zawsze jest to prawda. Mogą być one ciężkostrawne lub niewykorzystywane przez nasz organizm. Inaczej jest w przypadku warzyw, owoców i ziół. Takie soki, jak syrop z cebuli, napary czy maści potrafią zdziałać cuda i przynoszą bardzo widoczne efekty. W poniższym artykule podamy tradycyjny i sprawdzony przepis na wykonanie syropu z cebuli, z dodatkiem czosnku. To naturalne remedium jest łatwe do wykonania. To domowe remedium ma wiele korzyści, w tym pozytywny wpływ na układ oddechowy i ogólne zdrowie organizmu.
Wiele babć wykorzystywało aromatyczną cebulę w swoich przepisach, do których należy zarówno zdrowy syrop, jak i potrawy. W medycynie ludowej stosuje się go do leczenia różnych chorób i ratowania ludzi przed użądleniami. Dlaczego syrop z cebuli ma tak wiele właściwości? Syrop z cebuli posiada wiele witamin i niedoborów minerałów A,B1, B2, C i PP. Zawiera również mikroelementy takie jak cynk, który odpowiada za budowanie odporności przeciwwirusowej i surowicy przeciwmiażdżycowej, fosfor, wapń i fosfor, które są budulcem kości. Sok z cebuli jest dobry na gojenie się ran i infekcji skórnych. Przynosi ulgę po użądleniu pszczoły i zawiera fitochemikalia, a także kwercetynę, która zwalcza wolne rodniki i zapobiega nowotworom. Jest moczopędna, więc może pomóc w problemach z pęcherzem i usunąć nadmiar wody z organizmu. Dzięki temu świetnie sprawdzi się w przypadku takich schorzeń jak reumatyzm czy zapalenie stawów. Warto jeść cebulę. Wyrównuje ona ciśnienie krwi, zapobiega zakrzepom i zmniejsza ryzyko zawału serca poprzez poprawę krążenia krwi.
Nie wiem czy jesteście świadomi, ale ja będę dodawać więcej syropu z cebuli do moich ....salatek.
Choć o właściwościach tego warzywa mówi się wiele, to najciekawsze jest to, że może nam pomóc w walce z układem odpornościowym i gdy dopadnie nas zwykłe przeziębienie (suche lub mokre), które charakteryzuje się bólem gardła i kaszlem. Może być również przydatny w przypadku, gdy mamy katar z nosa. Trzeba jednak pamiętać, aby sok stosować inaczej niż zwykle - nie doustnie. Zaleca się namoczenie w syropie małego wacika, a następnie umieszczenie go w nosie, aby zwalczyć katar lub podrażniony nos. Wystarczy kilka sekund, aby syrop dotarł do błony. Ta metoda jest najlepsza dla osób dorosłych. Dzieci powinny być smarowane wyłącznie. W przypadku niemowląt i najmłodszych należy skonsultować się z lekarzem.
Kluczem do skuteczności syropu z cebuli jako naturalnego środka na przeziębienie jest stosowanie go w odpowiedniej dawce i w odpowiednim czasie. Ważne jest również odpowiednie przechowywanie soku, aby jego właściwości zostały zachowane jak najdłużej. Ten wyjątkowy sok będzie nadal działał, pod warunkiem, że nie przekroczysz poniższych ilości.
Syrop z cebuli należy koniecznie przechowywać w szczelnym pojemniku i trzymać w zaciemnionym, chłodnym miejscu. Najlepiej jest przechowywać go w lodówce. Takie warunki pozwolą Ci maksymalnie cieszyć się jego właściwościami przez około 2 tygodnie. Wiele osób potwierdziło jej skuteczność, ale problemem jest smak. Dla niektórych osób cebula jest bardzo trudna do przełknięcia, zwłaszcza jeśli nie jest przyprawiona. Istnieje wiele sposobów na ulepszenie leku, a nawet przepisy, które mogą znacznie zwiększyć szanse na sukces, zwłaszcza w przypadku dzieci. Najlepszą i najbardziej niezawodną metodą jest dodanie słodyczy. Zamiast zwykłego cukru można użyć miodu. Dobrze sprawdza się zarówno cytryna, która skutecznie zmniejsza nieprzyjemne doznania, jak i imbir, który pomaga zwalczać gorączkę i ma działanie przeciwbólowe. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na wykonanie syropu z cebuli. Możesz dodać tylko takie dodatki, które poprawią ostateczny smak. Możesz też pokusić się o dodanie do syropu z cebuli czosnku, który jest najbardziej znanym naturalnym antybiotykiem. Wspomaga on odporność podobnie jak cebula. Jednak również bardzo skutecznie zwalcza infekcje, co może wspierać rozwój przeciwciał zwalczających choroby. Warto się postarać, by cieszyć się dobroczynnym działaniem wywaru w walce z chorobami. Wbrew pozorom jest on faktycznie całkiem dobry. Ma lekko ostry smak, który łączy się ze słodyczą pochodzącą z miodu lub cukru. Intensywność syropu można regulować, wybierając spośród dostępnych gatunków. Każda odmiana ma takie same właściwości, więc nie ma znaczenia czy jest żółta czy czerwona. Możesz użyć cebuli białej lub czosnkowej, aby syrop był łagodniejszy.
Potrzebne będą: Słoik lub szklany pojemnik lub deska do krojenia, nóż i 2 duże cebule.
Sposób przygotowania: Obierz i posiekaj cebulę. Następnie cebule polej miodem (około 5-6 łyżek stołowych). Można też posypać cukrem (6-8 łyżek stołowych). Wymieszaj składniki ze sobą, delikatnie potrząsając lub mieszając. Aby poprawić swoje zdrowie, możesz dodać do mieszanki czosnek lub cytryny. Przykryj słoik ręcznikiem i pozwól mu odpocząć w ciepłym miejscu przez co najmniej 6 godzin. Syrop jest gotowy, gdy cebula puści swój sok. Dzieci mogą przyjmować syrop 2 do 3 razy dziennie.
Przechowywanie - przecedzić do szklanego pojemnika i przechowywać w chłodnym miejscu do 14 dnia. Zapytaj lekarza, jeśli dziecko przyjmuje leki. Do syropu można również dodać czosnek lub cytrynę, aby zwiększyć jego skuteczność.
Zawsze wybieraj składniki z uwagą i badaj ich pochodzenie. Miód - Jeśli musisz go podgrzać, pamiętaj, aby utrzymać go w temperaturze 36,6st. Dzięki temu zachowa swoje właściwości.
Jest to tradycyjny przepis, który można wykonać w słoiku. Jednak nie jest on jedyny. Okazuje się, że można go wykonać również w inny sposób, na przykład w blenderze, sokowirówce. Nowoczesne urządzenia mogą przyspieszyć przygotowanie poszczególnych składników, jak również ich wymieszanie ze sobą.
Najprostszym sposobem na zrobienie soku jest użycie sokowirówki. Wystarczy wycisnąć sok i doprawić go według własnego smaku. Najlepiej ustawić urządzenie na niskich obrotach, aby sok nie stracił swoich wartości odżywczych. Co o tym sądzicie? Jakie są Wasze ulubione przepisy na domowy syrop z cebuli? Nasza mieszanka wzmacniająca odporność, VAHVA, w połączeniu z syropem z cebuli będzie stanowiła świetną tarczę przed wirusami i przeziębieniami. Warto ją wypróbować i zobaczyć rezultaty na swojej skórze. Szybko zauważysz korzyści i nigdy nie będziesz w stanie wyobrazić sobie swojego życia bez tego niesamowitego naturalnego leku!